tiistai 5. syyskuuta 2017

Pääkallopata



        Se on se kasariruoka jota syötiin varmaan joka talossa ja tuvassa. Niin myös meilläkin ja syödään joskus vieläkin. Ruoka joka kantaa ylpeänä myös montaa kutsumanimeä; pääkallopata, pulisoossi, makaronimössö, jauheliha-makaroni, makaronipöperö, sötkötys, paniikkipata, äijäpata..  
        Kuinka moni muistaa tämän? Ketä on sitä joskus syönyt? Moniko on tehnyt sitä itse? Erityisesti 1980-luvulla suosittu jauhelihamakaronisekoitus on edelleen monen suosikki. Varmasti myös osaksi siksi, että se on helppo tehdä ja valmistuu nopeasti. Se on vähän niin kuin makaronilaatikko, mutta sitä ei tarvitse kypsentää uunissa. Valmistuu noin puolessa tunnissa ja on sitä hyvää perusruokaa.
        Alkuperäiseen ohjeeseen ei kuulu laittaa muuta kuin keitettyä makaronia ja maustettua, ruskistettua jauhelihaa ja sipulia. Kasviksiakaan ei tule koska silloinhan se olisi jo jotain aivan muuta pataruokaa. Versioita on varmasti monia ja eri jatkotuunauksilla. Tässä meidän tämän päivän, yhden padan kermainen versio tästä kyseisestä klassikosta. Vähän niin kuin pluksusmalli.. :)






Pääkallopata

(noin 6 annosta)




600 - 700 g jauhelihaa
2 sipulia
nokare voita paistamiseen
1 tl paprikajauhetta
1 tl jauhelihamaustetta
1 tl valkosipulijauhetta
1 tl yrttisuolaa (Herbamare)
1/2 tl basilikaa
mustapippuria muutama rouhaisu myllystä
1 l vettä
n. 500 g (reilu pussillinen) makaronia
2 lihaliemikuutiota
3 dl ruokakermaa 



Työvaiheita

- Kuori ja kuutioi sipulit.
- Paahda voissa, isossa kattilassa tai padassa, jauheliha ja sipulikuutiot. 
- Lisää kaikki mausteet, sekoittele ja kuumenna hetki, että mausteet "herää".
- Kaada kattilaan vesi ja odota, että se alkaa kiehua.
- Lisää makaronit ja lihaliemikuutiot, anna kiehua hiljaisella lämmöllä, sekoittele. 
- Kun makaronit ovat melkein kypsiä lisää vielä kerma, sekoita kaikki hyvin sekaisin ja anna hautua hetki.

Pääkallopata, hernekoristeilla :D

* Asiaan kuuluu tietysti myös, että annoksen päälle lisätään sopivasti tomaattiketsuppia. 

* Todellinen tuuri käy silloin jos ruokaa jää vielä seuraavaan päivään. Paistinpannulla voinokareessa lämmitettynä se on aina vaan parempaa. Tarvittaessa pannulle voi lorauttaa pienen määrän joko maitoa tai kermaa niin ruoka pysyy mehevänä..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttia käynnistäsi, otan kommennetteja vastaan mielelläni.