sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Vanhanajan jauheliha-perunalaatikko



         Tämä laatikkoruoka kuuluu ehdottomasti meikäläisen lapsuuteen. Tätä äiti teki meillä usein juuri viikonloppuisin. Laatikko sai rauhassa muhia uunissa parikin tuntia. Laatikko tehdään vähän rasvaisemmasta eli sika-nautajauhelihasta. Näin laatikosta tulee sopivan mehevää. Lisäksi laatikkoon kuuluu yhtä oleellisesti niin munamaito kuin porsaan kylkiviipaleet. Kylkiviipaleet laitettiin laatikon päälle estämään päällimmäisten perunaviipaleiden kuivuminen. Ruskeiksi paahtuneet kylkiviipaleet oli laatikon valmistuttua "se" juttu joka kirvoitti pienen kilpailun kuinka monta kukakin niistä herkuista sai.  
         Yksinkertaista, mutta sitäkin parempaa ruokaa vähistä raaka-aineista vuosikymmenten takaa. Makumuistoja parhaimmillaan joita on välillä kiva virkistää.. :)
         Kuvia mulla on nyt tämän kertaisesta tekeleestä ainoastaan kolme, kun ne muut hukkui jonnekkin matkalla kamerasta koneelle. Älkää kysykö minne. Tekniikka on ihmeellistä vai voiko muka olla käyttäjässä vika, köh!? Ruoka on kuitenkin helppotekoinen joten pärjätään varmaan näillä otoksilla, toivottavasti.. ♥





Vanhanajan jauheliha-perunalaatikko

(n. 6 hengelle)




10 kpl (n. reilu 1 kg) isoja perunoita 
2 sipulia
400 g sika-nautajauhelihaa
1 tl suolaa
n. 12 kpl kokonaisia maustepippureita 
n. 150 g porsaan kylkiviipaleita


Munamaito:

2 dl ruokakermaa
3 dl maitoa
2 kananmunaa
0,5 tl suolaa




- Kuori ja pilko sipulit pieneksi kuutioksi.
- Ruskista jauheliha pannulla omassa rasvassaan. 
- Lisää sipulikuutiot, anna kuullottua ja mausta seos suolalla. 
- Kuori perunat ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. 
- Voitele iso uunivuoka ja levitä pohjalle ohut kerros perunoita ja päälle puolet jauheliha-sipuliseoksesta. 
- Ripottele päälle puolet pippureista ja taas kerros perunoita. 
- Levitä loput jauhelihaseoksesta ja pippurit, päällimmäiseksi vuokaan tulee loput perunaviipaleet. 
- Tee munamaito: vatkaa munien rakenne rikki ja lisää kerma, maito ja suola. 

Munamaidon lisääminen

- Kaada munamaito vuokaan ja peitä laatikko porsaan kylkisiivuilla.
- Paista laatikkoa 170 asteisessa uunissa noin 1,5-2 tuntia, kunnes perunat ovat kypsiä. 
- Kun kylkiviipaleet on laatikon päällä ruskistuneet, käännä ne ja laita folio vuoan päälle. Näin laatikko pysyy mehevänä eikä kylkiviipaleet/pintakerros tummu liikaa. 
 
Jauheliha-perunalaatikko


* Mitä alemmalla lämmöllä ja pitempään antaa laatikon muhia ja kypsyä, sitä parempaa se on.
* Tarjoa laatikon kanssa maustekurkkuja sekä punajuuria. 
 

9 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Perinteisesti meillä kotona viipalelaatikkoon aina laitettiin munamaitoa. Oli siten tuhdimpaa syötävää. Tietysti munamaidonhan voi korvata myös lihaliemellä niin halutessaan. :)

      Poista
  2. Meillä muuten sama ohje potut jauhoisia ja lihaliemi, nam hyvää

    VastaaPoista
  3. Lihaliemi liemeksi ja hyvä tulee

    VastaaPoista
  4. Juu, onhan toki tällainen laatikko lihaliemiversionakin hyvää, mutta on silloin eri ruokalaji.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä asiassa olen samaa mieltä. Kumpikin kyllä maistuu, mutta kyllä ne painii eri sarjoissa..♥

      Poista
  5. Nyt uunissa. Munamaito, kuten ohjeessa on. Valitettavasti siansivua ei ollur jääjaapissa, mutta laitoun pekonisiivut ja kun ne ovat suolaisia jätin munamaidosta suolan pois. Hyvältä se näyttää. Nyt vain odottelen herkutteluhetkeä. Punajuuria ja suolakurkkujakin on.
    Kiva kun löytyi tämä ohje!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun kokeilit ja toivottavasti myös maistui.. ♥

      Poista
  6. Meinaan tänään kokeilla lihaperunalaatikon tekoa peuran jauhelihasta. Saa nähdä miltä maistuu

    VastaaPoista

Jätä kommenttia käynnistäsi, otan kommennetteja vastaan mielelläni.