tiistai 10. marraskuuta 2015

Parhaat tuulihatut

Tuulihatut

   Tuulihattuja en ole tehnyt aikoihin. Piti ihan vihkosta katsoa vanha tuulihattuohje ja alkaa niitä tekemään. Joskus niitä tuli tehtyä useamminkin ja nyt täytyy sanoa että uudelleen pitää pian tehdä. Niin hyviä olivat. Ja sekin niissä hyvä että voi täyttää joko suolaisella taikka makealla täytteellä. Tällä kertaa tein makean version ja täytteeksi päätyi kaikessa yksinkertaisuudessaan vatkattu vispikerma ja siihen sotkettu vaniljarahka. Joskus vaan vähemmän on enemmän. :)
   Jokut pitävät tuulihattujen tekoa vaikeana, mutta ei se sitä ole. Kunhan muistaa muutaman kikan tekovaiheessa niin oikeastaan ne ovat aika helppotekoisia. Se suurin mokahan yleensä tulee siinä paistamisvaiheessa. Pitää vaan muistaa ettei sitä uunin luukkua tule avata ensimmäisen 15-20 minuutin aikana. Jos sitä ei muista niin tuulihatut on mallia littana. Toinen tärkeä vaihe on tuo taikinan teko ja riittävä vatkausaika munien lisäämisen jälkeen. Toiset vatkaa kananmunat  taikinaan koneella, mutta ainakin minä lisään kananmunat ihan käsin puulusikalla vatkaamalla. Tietysti jos taikinaa tekee enemmän niin silloin vatkaus kannattaa suorittaa koneella.
   Kirjoitan tähän sellaisen ohjeen jolla olen aina onnistunut hyvin. Vaikka ohjeita ja tekotapojakin on erilaisia, ohjeitakin netti pullollaan, niin muutamaa muuta ohjetta kokeilleena en ole kuitenkaan näin hyviin tuulihattuihin päässyt. Siitä johtuen myös nimi on "parhaat tuulihatut". :)





Parhaat tuulihatut      

(40 kappaletta keskikokoisia / 2 uunipellillistä)

  


2 dl vettä
1 tl sokeria
¼ tl suolaa
100 g voita tai margariinia
2 dl vehnäjauhoja
3 kananmunaa





- Kuumenna vesi ja paloiteltu rasva kiehuvaksi kattilassa. 
- Lisää sokeri ja suola.
- Siirrä kattila liedeltä, lisää vehnäjauhot kertakaatona kuumaan liemeen ja sekoita hyvin puulusikalla. 
- Siirrä kattila takaisin liedelle samalla kokoajan sekoittaen. 
- Anna taikinan kypsyä kunnes se on kiinteää ja irtoaa kattilan reunasta ja pohjasta. (Kestää noin 2-3 minuuttia) Taikina muuttuu kiiltävän sileäksi ja muotoutuu pallomaiseksi.
- Kaada taikina kattilasta kulhoon ja anna jäähtyä hetken aikaa. 
- Lisää kananmunat yksitellen hyvin sekoittaen. Joka kerta, kun kananmunan lisää se "hajoittaa" taikinan. Joten vatkausta pitää jatkaa niin kauan, että taikina taas kiinteytyy sileäksi ja yhtenäiseksi massaksi.
- Pursota taikinasta pieniä ruusukkeita (tai nostele kahdella kuumaan veteen kastetulla lusikalla kekoja)  leivinpaperoiduille uunipelleille. Jätä tuulihatuille pienet kohoamisvälit. 

2. pelti menossa uuniin. Tyyli on vapaa :D

- Lisää uunipellille pirskottamalla tai suihkuttamalla leivinpaperille pari ruokalusikallista vettä sillä höyry pehmentää niiden pintaa ja siten edistää tuulihattujen kohoamista.
- Paista uunissa 200 asteessa noin 25-30 minuuttia. Muista olla avaamatta uuninluukkua alkupaiston aikana (ensimmäiset 15-20 min.)! 
Jäähdytä hyvin ennen täyttämistä.

Ensimmäinen pellillinen tuulihattuja jäähtymässä.
 Täyte

1 prk (2dl) vispikermaa 
1 prk vaniljarahkaa
n. 1 rkl sokeria

- Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja lisää siihen sokeri sekä vaniljarahka. Voit lisätä sokeria oman maun mukaan.
- Leikkaa tuulihatuista kansi pois jotta voit lisätä täytteen.
- Pursota tai lisää lusikalla täytettä tuulihattuihin.
- Sihtaa päälle vielä tomusokeria.


Parhaat tuulihatut

- Tuulihatut voi myös pakastaa. Silloin niiden täyttäminen kannattaa suorittaa vasta tarjoamispäivänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttia käynnistäsi, otan kommennetteja vastaan mielelläni.